Ljusmassa vid ljustillverkning

ljusmassaNär man ska tillverka egna ljus behöver man ljusmassa. Ljusmassa köper man enkelt antingen på nätet eller i en hobbybutik. Sedan behöver man även vekar och formar. Det kan även vara bra att ha något att smälta ens ljusmassa i.

Ljusmassa är för det mesta vitt, och vill man ha ljusmassa i färg behöver man oftast köpa till ljusfärg. De fungerar på samma sätt som ljusmassa, där man smälter ner det för att det ska gå att hälla i formar. Man blandar dock ner ljusfärgen i ens ljusmassa. Det behövs oftast inte så mycket och färgerna är för det mesta klara och fina.

Med ljusmassa kan man skapa egna ljus där man själv bestämmer hur de ska se ut. Man vill kanske tillverka ett fyrkantigt blockljus och häller därför smält ljusmassa i avskurna mjölkkartonger. Kanske vill man ha ett ljus som är runt och häller det då istället i en rund förpackning.

Man kan till och med hälla ljusmassa i en värmetålig behållare som man sedan låter vara kvar. Ljusmassa är alltså det första, tillsammans med en veke, man behöver för att kunna göra egna ljus. Har man inte heller överblivna ljusstumpar hemma behöver man oftast köpa hem ljusmassa och vekar också.